İzmir Büyükşehir ve İzmir Tabip Odası’ndan “Sağlığa Erişememek de Şiddettir” sempozyumu

“`html

T24 Haber Merkezi

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile İzmir Tabip Odası’nın ortaklaşa düzenlediği “Sağlığa Erişememek de Şiddettir” temalı sempozyum, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü nedeniyle gerçekleşti. Etkinlikte sunulan çarpıcı istatistikler, “bilanço oldukça ağır” ifadesini beraberinde getirdi. Sempozyumda şiddetle ilgili çözüm önerileri de dile getirildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi, 25 Kasım etkinlikleri çerçevesinde kadınların sağlığa erişimindeki sıkıntıları masaya yatıran bir sempozyuma ev sahipliği yaptı. “Sağlıkta Hak Temelli Yaklaşım ve Yerel Yönetimler” başlığı altında sunum gerçekleştiren Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Müdürü Prof. Dr. Ayşe Akın, dikkat çekici veriler sundu. Bu verilere göre, Türkiye’de her 10 kadından 4’ü, 15 yaşına geldiğinde partnerinden fiziksel şiddet görüyor. Ayrıca, her üç anne ölümünden biri, sağlık hizmetlerine ulaşamamak nedeniyle gerçekleşirken, Kadir Has Üniversitesi’nin yaptığı araştırmalar, son dört yılda ‘isteğe bağlı kürtaj hizmeti’ sunmayan kamu hastanelerinin oranının %12’den %54’e çıktığını ortaya koydu.

“146 Ülke Arasında 129’uncuyuz”

Prof. Dr. Akın, İstanbul Sözleşmesi’nin önemine vurgu yaparak, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’na ait 2023 verileri doğrultusunda 315 kadının cinayete kurban gittiğini ve 248 şüpheli ölüm yaşandığını dile getirdi. Kadına yönelik şiddetle mücadelenin başarıya ulaşabilmesi için şu maddeleri sıraladı: toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması, kadınların güçlendirilmesi, şiddetin anlaşılması ve kadına ulaşarak sağlık, psikoloji, sosyal destek, barınma, hukuksal ve maddi destek sağlanması gerekliliği. 2022 ve 2023 Dünya Ekonomik Forumu Raporu’na atıfta bulunan Akın, Türkiye’nin 146 ülke arasında 124’üncü sıradan 2023’te 129’uncu sıraya gerilediğini ifade etti.

Yerel Yönetimlerin Rolü

Kadın güçlenmesinin çözüm olduğuna ve bu süreçte kız çocuklarının etkisinin yadsınamaz olduğuna dikkat çeken Akın, yerel yönetimlerin sağlıkla ilgili araştırmalar yapmaları için gerekli yasal haklara sahip olduğunu belirtti.

“Kadınların Güçlendirilmesi İçin Çaba Göstermeliyiz”

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Pınar Okyay, toplantının açılış konuşmasında toplumsal cinsiyet eşitsizliği konusunun ciddiyetine değinerek, Dünya Ekonomik Forumu endeksine göre, küresel cinsiyet uçurumunun kapanması için gereken sürenin 134 yıl olduğunu hatırlattı. Okyay, kadınların istihdamda daha az temsil edildiğini ifade ederken, “Matematik ve mühendislik gibi alanlarda kadın katılımı sadece üçte bir düzeyinde kalıyor. Dijital dünyada kadınların durumu daha da sıkıntılı, zira dijital okuryazarlık ve yapay zeka gibi alanlarda sadece dörtte birinin yer aldığını biliyoruz. Eğer şiddet istemiyorsak, kadın güçlenmesi için çalışmalıyız.” şeklinde konuştu.

“Kadınlar Bu Durumu Hak Etmiyor”

Okyay, kadın temsiline dair siyasetteki durumu ele alırken, “Eşitliği sağlayamazsak, bu sorunu aşamayız. Ekonomik alanda kapanmamış bir ücret farkı söz konusu. Pandemi döneminde bu uçurum daha da büyüdü. Dünyada sağlık ve bakım hizmetlerinin yüzde 80’ini kadınlar üstlenirken, yöneticilik pozisyonları için benzer bir durum söz konusu değil. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak yakın dönemde Eşrefpaşa Hastanesi’ne kadın bir başhekim atamak bizler için gurur verici. Türkiye, 146 ülke içinde yalnızca İran, Pakistan, Nijerya, Lübnan, Kuveyt, Sudan’ın önüne geçip 129’uncu sırada yer alıyor. Türkiye’deki kadınlar bu durumu hak etmiyor.” dedi.

“Daha İyi Hizmetler Sunacağız”

Sempozyumun sonunda Prof. Dr. Ayşe Akın’ın sunumuna dair değerlendirmelerde bulunan Okyay, “Yerel yönetim olarak, bundan sonra çok daha güzel hizmetler vermeyi hedefliyoruz. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr. Cemil Tugay’ın hekim kimliği, sağlık konusuna büyük bir önem veriyor.” şeklinde konuştu.

“Gözden Kaçırılan Değerli Bir Konu”

Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Ela Hızlı, “Kadınların sağlığa erişimi, önemli ama belki de gözden kaçırılan bir konu. Kadına yönelik şiddet, son yıllarda ülkemizin en büyük meselelerinden biri haline geldi. 25 Kasım’da ‘Sağlığa Erişememek de Şiddettir’ başlıklı bir sempozyum düzenlemiş olmayı çok değerli buluyoruz.”

“Bu Toplantıları Yapma Gereği Olmasın”

İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Şükriye Kaptan Uzunoğlu, “Milattan sonra 2024 yılında bile sağlık gibi temel bir insan hakkına erişim konusunda toplantı yapma zorunluluğu hissetmek beni derinden üzüyor. Gelecek yıllarda bu meseleye yönelik başka toplantılar yapmamayı umuyorum. Bu mücadelede yıllarca emek veren tüm kadınlara saygı ve sevgilerimi sunuyor, bu uğurda hayatını kaybedenleri saygıyla anıyorum.”

Sempozyum, Genel Sekreter Yardımcısı Pınar Okyay yönetiminde “Afetlerde Kadın Sağlığı” konulu ikinci oturum ile devam etti. “Afetlerde Cinsel ve Üreme Sağlığı: Hatay Depremi Deneyimi” başlıklı sunumu ile İzmir Tabip Odası Kadın Hekimlik Komisyonu’ndan Prof. Dr. Türkan Günay ve “Afetlerde Kadın Ruh Sağlığı” konulu sunumu ile Türkiye Psikiyatri Derneği İzmir Şubesinden Uz. Dr. Mevhibe Tümüklü katıldı. (ANKA)


“Doğal gıdaya ulaşmanın yeni bir yolu!”

 
 
 

Günün öne çıkan haberleri…

TIKLAYIN – İstanbul’daki aile trajedisinde ölü sayısı 8’e ulaştı: Eşini, çocuğunu ve kayınvalidesini öldürdü!

TIKLAYIN – Teğmenlerin komutanı görevden alındı, veda mesajında kesin kararlılığını belirtti: Çizgimden sapmayacağım!

TIKLAYIN – IŞİD sanığı Hanzala, AKİT TV’ye konuştu: Laiklik Allah’a karşı bir meydan okumadır

TIKLAYIN – Mehmet Y. Yılmaz: Yüksek Seçim Kurulu’na neden artık güvenmiyoruz?

TIKLAYIN – Cansu Çamlıbel | Ayla Akat Ata: Bahçeli önemlidir ama tabanımızın beklediği lider Cumhurbaşkanıdır, sözün sahibi olmalıdır

TIKLAYIN – İstanbul’da toplu taşımaya “25 Kasım” yasağı: Bazı metro ve tramvay durakları kapanacak

“`